Beneficiile terapiei cu animale pentru oameni

Terapia cu animale este o metodă de tratare a bolilor mentale, constând în efectele pozitive ale animalelor sau ale imaginii lor asupra psihicului uman. A fost utilizată cu succes în psihiatria modernă pentru tratamentul copiilor și adulților cu boli precum autism sau sindromul Down.

Pentru ce se utilizeaza terapia cu animale?

Beneficiile terapiei cu animale au fost înțelese din timpurile străvechi, când oamenii trăiau în armonie cu natura. Un alt medic faimos, Hippocrate, a recomandat călăria pentru persoanele care suferă de melancolie. El credea că aceasta ajuta la reducerea gândurilor întunecate.

În stadiul actual, terapia cu animale a început să se dezvolte ca o metodă de tratament încă din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Centrele pentru reabilitarea psihologică a oamenilor prin contacte cu animale lucrează în multe țări. Pe lângă efectul pozitiv al animalelor asupra oamenilor, aceste centre studiază și aspecte negative, de exemplu, reacții alergice sau boli tolerate de animale.

În lumea modernă, o persoană suferă o lipsă de comunicare, inclusiv cu viața sălbatică. Sarcina terapiei animalelor este impactul pozitiv al acestora asupra psihicului omului, ajutând la scăderea stresului zilnic și contribuind la tratamentul cu succes a bolilor și tulburărilor mintale.

Terapia pediatrica cu animale este utilizată cu succes în grădinițe și școli elementare. Un exemplu viu este reprezentat de colțurile pline de viață în care trăiesc păsări, pești de acvariu sau rozătoare mici. Comunicarea cu animalele insuflă în copil un sentiment de responsabilitate și o dorință de a avea grijă de cineva mai tânăr. De asemenea, terapia este, de asemenea, utila pentru persoanele în vârstă.

Tratamente cu animale

Astăzi, există mai multe tipuri de tratament cu animale care implică comunicarea cu un animal. Printre cele mai renumite se numără terapia cu delfini, hipoterapia (tratamentul cu cai), canisterapia (tratamentul cu câini), terapia cu feline (tratamentul cu pisici).

Terapia pe animale, cum ar fi terapia cu delfini, ajută pacienții cu paralizie cerebrală, autism și sindromul Down, tulburare de deficit de atenție și tulburare de hiperactivitate (ADHD). Componenta sa cea mai importantă este prezența pacientului în apă și contactul cu delfinul. Adepții acestui tip de terapie alternativă susțin că, datorită inteligenței superioare a delfinului și a capacității sale de a genera ultrasunete, se stabilește un contact între el și pacient. Noi clarificăm că aceste fapte nu au fost dovedite de știință. Cu toate acestea, părinții destul de des după astfel de sesiuni susțin că in urma terapiei cu delfini, există îmbunătățiri semnificative în starea psihică a persoanei și funcția sa de comunicare. Trebuie să știți că există contraindicații pentru terapia cu delfini, de exemplu epilepsia și cancerul.

Alte animale, cum ar fi caii, pisicile și câinii, au, de asemenea, o inteligență suficient de dezvoltată și sunt folositi în tratamentul anumitor boli ale oamenilor. Hipoterapia este folosită pe scară largă pentru a trata copiii și adulții cu probleme ale sistemului musculoscheletal și bolile sistemului nervos. Efectul terapeutic al călăriei se bazează pe contactul pozitiv cu animalul și cu formarea mușchilor. Hipoterapia este contraindicată pentru intoleranța individuală la cai, probleme ale coloanei vertebrale, epilepsia și hipertensiunea arterială.

In tratamentul cu animale este inclusa și terapia cu pisici și câini. Câinii au o reputație stabilă de “prieteni umani” și contribuie la eliminarea diferitelor complexe și nevroze. Pisicile, ajută la normalizarea tensiunii arteriale și ajută la întărirea sistemului imunitar. Mai mult, dacă o persoană locuiește singură, atunci când are un animal de companie, o pisică sau un câine acasă, nu se mai simte singură. Canisterapia este contraindicată in caz de afecțiuni ale pielii și tractului respirator superior, iar felinoterapia nu este recomandată dacă pacientul este alergic la blană sau dacă nu suportă pisicile.

Clasele de terapie animală și beneficiile lor pentru sănătatea umană și psihică

Clasele de terapie animală îndeplinesc o serie de funcții diferite care contribuie la tratarea și prevenirea multor boli. Iată principalele:

 • Comunicarea. Comunicarea cu animalele ajută la depășirea sentimentului de singurătate, este eficientă în tratarea fobiei sociale, tulburărilor de comunicare etc.
 • Psihofiziologia. Animalele ajută la ameliorarea stresului și la creșterea stimei de sine.
 • Reabilitare. Animalele accelerează reabilitarea după diferite boli.

Tratamentul unui adult în timpul terapiei cu animale permite rezolvarea mai multor probleme cauzate de situații stresante și lipsa de comunicare. Terapia îndeplineste următoarele sarcini:

 • stabilizarea stării mentale;
 • socializare;
 • auto-realizare și stima de sine;
 • comunicare;
 • îmbunătățirea stării mentale. 

Clasele de terapie animală pentru persoanele în vârstă, în majoritatea cazurilor, ajută la rezolvarea problemei singurătății, cu care se confruntă oamenii deseori. Mai mult, se crede că animalele îmbunătățesc starea unei persoane care suferă modificări legate de vârstă, cum ar fi hipertensiunea arterială, durerea articulațiilor și creșterea colesterolului. Cercetarea științifică nu este confirmată, însă chiar și efectul placebo în acest caz poate juca un rol semnificativ.

Majoritatea copiilor le place să comunice cu animalele. De multe ori, au fost folosite animalele pentru copiii cu probleme de sănătate mintală sau cu sistemul musculo-scheletic. De exemplu, se foloseste terapia cu delfini pentru cei cu paralizie cerebrală, iar terapia cu câini și pisici ajută pe cei cu probleme cu mușchii și articulațiile.

Un animal poate deveni pentru o persoană nu numai un prieten, ci și un excelent psihoterapeut și vindecător. Cu o lipsă de comunicare și stres constant, animalele ajută la restaurarea și întărirea sănătății. Această metodă utilizează nu numai contactul direct cu animalele, ci și ascultarea de sunete sau vizualizarea de imagini sau filme cu participarea lor.

Terapia cu animale nu este o metodă tradițională și nu este prescrisă de medicii din instituțiile medicale care nu sunt implicați în metodele alternative de tratament. Dar, deoarece tratamentul cu ajutorul comunicării cu animale are anumite contraindicații, este necesar să se discute despre utilizarea acestuia cu un medic. Succesul tratamentului depinde nu numai de specialistul înalt calificat, ci și de relația unei persoane cu un anumit animal. Dacă contactul este stabilit cu succes, atunci tratamentul va avea succes. Dacă o persoană se confruntă cu teamă sau alte sentimente neplăcute sau reacții alergice la un animal, atunci cel mai probabil tratamentul nu va funcționa pentru el.

Puterea vindecătoare a comunicării cu animalele se bazează pe experiența de mii de ani de interacțiune cu omul. Efectul său pozitiv în anumite limite, este recunoscut de medicina oficială, această metodă poate fi folosită ca o terapie suplimentară în tratamentul diferitelor boli.

One thought on “Beneficiile terapiei cu animale pentru oameni

 1. Csabaxb

  mersi de recomandare, am citit si pm-ul tau, mersi la fel, acum il descarc (tenebra).
  Restul nici o problema, si eu sunt in domeniul IT, licenta 10 am, nici aia nu e problema, momentan folosesc un genuine facut cu 123movie creationtool, dar nu ami place, am incompabilitati cu utorrent. Problema era, ce altceva sa instalez. Bun, pana am scris astea a si venit “tenebra”, il pun cu rufus, instalez si scriu o parere. Pana acum, mersi inca o data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *