Categories
Diverse

Gripa din Hong Kong – cauze și simptome

“Gripa din Hong Kong” este o boală infecțioasă care are natură virală și se caracterizează printr-un curs acut. Din punct de vedere clinic, această patologie este însoțită de tulburări respiratorii combinate cu deteriorarea sistemului digestiv. În plus, apare un sindrom de intoxicație pronunțată. Adesea, acest proces patologic se dezvoltă ca o epidemie. Tratamentul ales în mod corespunzător permite recuperarea completă a pacientului și reduce riscul de a dezvolta complicații. În caz contrar, există probabilitatea unei infecții bacteriene secundare cu apariția de pneumonie, sinuzită, etc.. În cel mai rău scenariu, se poate dezvolta chiar un șoc toxic infecțios.

Primul focar al acestei boli a fost semnalat în 1968, în Hong Kong. După un timp, infecția s-a răspândit în alte țări, inclusiv în Statele Unite, Australia, Vietnam. Potrivit calculelor generale, ca urmare a pandemiei au fost ucise mai mult de cinci sute de mii de oameni. Epidemia a reapărut în 2016. Cu toate acestea, numărul de decese a fost semnificativ mai mic. Pana in prezent, rata mortalitatii din a acestei gripe este mai mica de 1%. Se observă că acest proces patologic este cel mai dificil atât pentru copiii mici, cât și pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani.

Agentul cauzal al acestei boli este un virus aparținând familiei de orthomyxovirusuri. Se numește virusul gripal A (H3N2). Acest agent patogen se crede că provine dintr-o mutație a altor serotipuri care au provocat focare infecțioase în anii anteriori. Stabilitatea acestui virus în mediu este scăzută. El moare repede sub influența temperaturilor ridicate, a razelor UV directe și a dezinfectanților chimici.

O astfel de infecție este transmisă de la o persoană bolnavă. Agentul patogen este secretat din corpul său cu saliva în timpul tusei, strănutului sau a vorbirii. Astfel, cea mai frecventă infecție este aerul. În cazuri mai rare, calea de contact a infecției poate juca rolul său, asociat cu utilizarea tacâmurilor comune, a produselor de igienă cu o persoană bolnavă.

Este de remarcat faptul că gripa din Hong Kong se găsește în absolut toate țările. Cu toate acestea, în mod tradițional, se consideră că locuitorii din Asia de Sud-Est sunt în cel mai mare grup de risc. După cum am spus, cel mai adesea această patologie are un curs sever la persoanele tinere, precum și cele în vârstă. Acest proces patologic este, de asemenea, deosebit de periculos pentru femeile gravide.

Gripa din Hong Kong se dezvoltă după ce patogenul a intrat în tractul respirator superior. Se atașează la membranele mucoase și distruge în mod activ celulele epiteliale. În acest context, există semne locale ale procesului inflamator. În timp, există o descoperire a virusului în sânge. Pe suprafața particulelor virale sunt proteine ​​care au un efect neurotoxic și care conduc la o creștere a sindromului de intoxicație generală. O trăsătură distinctivă a acestei boli este că sistemul imunitar dă rapid un răspuns la penetrarea patogenului în organism, datorită căruia există un curs mai favorabil.

Simptome care apar

În general, simptomele acestui proces patologic nu au nicio specificitate. De regulă, de la momentul infecției până la apariția primelor manifestări clinice, trece o perioadă foarte scurtă, și anume, de la una la două zile. Această boală are întotdeauna un debut acut. Durata medie în absența complicațiilor variază de la o săptămână și jumătate la două săptămâni.

Simptomele sunt reprezentate de o creștere a temperaturii corpului până la 39 de grade și mai mult, dureri de cap, slăbiciune, frisoane. Pe fondul febrei, o persoană bolnavă se plânge de prezența durerii musculare și a articulațiilor. Deseori apar tulburări marcate ale sistemului digestiv. Pacientul indică greață ușoară, suplimentată cu scaune anormale și repetate. După o scurtă perioadă de timp, respirația nazală este afectată, apar dureri în gât, precum și tuse uscată.

Se recomandă o prudență deosebită dacă imaginea clinică este completată de simptome precum convulsii, erupții cutanate hemoragice sau vărsături profunde.

Diagnosticul și tratamentul infecției

Diagnosticul acestei infecții începe cu examinarea obiectivă și colectarea plângerilor. Este imperativ să se efectueze teste sanguine generale și biochimice în care vor apărea semne ale procesului inflamator. Pentru a determina agentul cauzal, sunt recomandate diagnosticele PCR și imunotestele enzimatice. Pentru a exclude alte boli, un plan de studiu este completat cu o radiografie toracică și alte examinări instrumentale.

În cazul gripei din Hong Kong, odihna la pat este recomandată pentru întreaga perioadă febrilă. În plus, trebuie să utilizați o cantitate mai mare de lichid. În primele zile de la debutul bolii, este necesară prescrierea medicamentelor antivirale. Restul terapiei este simptomatic și include măsuri de dezintoxicare, antipiretice, picături nazale vasoconstrictoare, antiseptice locale. Dacă există probleme cu sistemul digestiv, planul de tratament poate fi suplimentat cu sorbenți.

Prevenirea infecției

O metodă specifică de prevenire este vaccinarea. În timpul focarelor, se recomandă evitarea locurilor aglomerate, folosirea măștilor de protecție și, de asemenea, concentrarea atenției asupra creșterii nivelului de protecție imună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *