Categories
Diverse

Noi cercetări despre sucurile carbogazoase și probabilitatea de concepție

Problema infertilității este o mare problema în medicină. Recent, tot mai multe cupluri se confruntă cu acest diagnostic și există mai multe motive pentru răspândirea sa: ecologia săracă, creșterea vârstei femeilor care doresc să devină mame, stresul lumii moderne și multe altele. Uneori medicii pur și simplu nu pot determina cauza infertilității, iar apoi aceasta se numește idiopatică. Noi studii au arătat că acele cupluri care doresc să aibă un copil trebuie să limiteze consumul de sucuri carbogazoase, deoarece abuzul lor afectează probabilitatea de concepție.

Infertilitatea: probleme de prevalență

Un studiu publicat într-una din revistele științifice arată că consumul de una sau mai multe băuturi pe bază de zahăr pe zi este asociat cu o scădere a fertilității. Mai mult, un astfel de impact negativ se aplică atât bărbaților, cât și femeilor.

Studiul arată că infertilitatea în Statele Unite are loc în aproximativ 15% dintre cupluri, potrivit unor date, în Romania aceste cifre sunt ceva mai mari, în timp ce in alte tari sunt aproape la fel. În orice caz, pentru tara noastra, problema conceperii este, de asemenea, relevantă.

Factorii de risc pentru infertilitate sunt mulți, dar identificarea modificabilă, adică, gestionarea, precum și creșterea gradului de conștientizare a influenței acestora în rândul cuplurilor vor contribui la reducerea disconfortului psihologic, la reducerea costurilor financiare și la creșterea probabilității de concepție și de a da naștere a unui copil sănătos .

Principalele cauze ale infertilității

Este de remarcat faptul că infertilitatea poate sa apara la ambele sexe. Unele date arată că, în 35-43% din cazuri, concepția nu apare din cauza unei persoane de sex masculin. Este logic să presupunem că cauzele infertilității la bărbați și femei sunt diferite. Cele mai frecvente includ:

 • deteriorarea tubului uterin și a mucoasei uterine;
 • încălcări în procesul de maturare a ovulului și ovulației;
 • boli ale sistemului endocrin;
 • ginecologia patologică;
 • degradarea fluidului seminal;
 • obstrucționarea vaselor deferente;
 • varicocel;
 • un istoric al bolilor cu transmitere sexuală;
 • mutații genetice;
 • obezitate;
 • obiceiuri proaste: fumatul, abuzul de alcool, dependența de droguri;
 • tulburări de alimentatie.

Fertilitatea, adică capacitatea organismului de a se reproduce, depinde de starea generală a sănătății. Cu toate acestea, nu este posibilă lista tuturor cauzelor posibile și, uneori, ele nu pot fi determinate deloc.

Cele mai multe dintre motivele de mai sus sunt gestionabile, adică pot fi prevenite și controlate. Văzând un medic și elaborând un plan de tratament, precum și controlul impactului lor negativ, cresc semnificativ șansele de a concepe și a da naștere unui copil sănătos.

Zahărul în alimentatie și concepția

În ultimele decenii, a existat o creștere semnificativă a cantității de zahăr adăugat în alimente și, prin urmare, în dieta. O treime din zahăr intră în organism prin sucurile carbogazoase.

Abuzul de astfel de băuturi și alimente este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip II și o serie de alte patologii care afectează posibilitatea conceperii și purtării unui făt. Studiile anterioare au arătat rolul abuzului de astfel de băuturi și debutul precoce al menstruației, deteriorarea caracteristicilor spermei la bărbați și acești factori afectează în mod direct concepția.

Probabilitatea de concepție este redusă

Pentru a identifica legătura potențială dintre sucul dulce și infertilitate, cercetătorii de la Universitatea din Boston (SUA) au intervievat peste 3,5 mii de femei în vârstă de 21-45 de ani și peste 1000 de parteneri de sex masculin.

Cercetatorii au studiat istoria bolii, in special stilul de viată, dietă. Participanților li s-a cerut să completeze chestionarele la fiecare 2 luni, până la efectuarea sarcinii sau până la terminarea studiului, care a durat 12 luni.

După prelucrarea rezultatelor, cercetătorii au descoperit că utilizarea constantă a sucurilor dulci a fost asociată cu o scădere cu 20% a probabilității medii lunare de concepție la bărbați și femei.

Pentru femeile care au baut mai mult de 300 ml de suc dulce pe zi, probabilitatea de conceptie a fost cu 25% mai mica, iar pentru barbati cu 33% mai mica. În mod separat, cercetătorii au observat un impact și mai negativ al utilizării băuturilor energizante asupra posibilității de concepție.

Totuși, oamenii de știință subliniază faptul că rezultatele nu pot fi luate ca un adevăr incontestabil, deoarece în studiu au participat un număr mic de bărbați și femei. Studiul nu a stabilit o relație strânsă între consumul de sucuri de fructe și alte băuturi dietetice și probabilitatea de concepție.

Recomandările medicului

Având în vedere volumul de suc dulce consumat în Statele Unite și Romania, în special de catre adolescenți, constatările sunt importante pentru sănătatea publică și prevenirea infertilității.

Autorii studiului au constatat că datele obținute au fost “curate”, adică influența posibilă a unor factori precum obezitatea, obiceiurile proaste și malnutriția ca fiind cauze care ar putea duce la infertilitate au fost excluse.

Cuplurile care planifică o sarcină ar trebui să se gândească la limitarea sucurilor cu zahar și, cu siguranță, ar trebui să renunțe la băuturile energizante. Aceste recomandări se aplică atât bărbaților, cât și femeilor.

Medicii notează că abuzul de astfel de băuturi are o serie de alte efecte asupra sănătății. Și chiar dacă sucul nu afectează concepția, atunci în timpul sarcinii poate sa afecteze.

Prevenirea infertilității

Sarcina este un pas crucial, pentru care cu siguranță trebuie să vă pregătiți nu doar pentru câteva săptămâni, ci practic toată viața. Pentru a ajuta la planificarea unei sarcini, spuneți unui medic despre cercetarea și procedurile necesare.

Specialiștii au formulat măsuri de prevenire a scaderii fertilității pentru bărbați și femei. Desigur, puteți găsi unele diferențe, dar, în general, acestea sunt similare:

 • alegerea atentă a partenerului sexual, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală;
 • vizita la ginecolog și urolog-androlog de 2 ori pe an pentru a identifica problemele din primele etape și pentru a lua măsurile adecvate;
 • prevenirea hipotermiei și a bolilor inflamatorii ale sistemului genito-urinar;
 • practica unui stil de viață sănătos, respingerea obiceiurilor proaste;
 • prevenirea sarcinii nedorite, deoarece avortul din trecut crește probabilitatea de infertilitate.

Medicul vă va ajuta să determinați cauza infertilității și să sugereze diferite opțiuni de tratament. Cu toate acestea, este mult mai important să evitați problemele și să excludeți toți factorii provocatori posibili din viața voastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *